Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli Kira Sözleşmesi Nedir?

blog resim

Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında özellikle kira sözleşmesi önemli bir rol oynuyor. Kiracı ve ev sahibi arasındaki hak ve anlaşmaları düzenleyen bu sözleşme hem ev sahipleri hem de kiracılar için zorunlu bir durumda.

Bu sözleşme ev sahibinin ve kiracının tam adlarını ve iletişim bilgileri ile kimlik numaralarını içerirken; ayrıca sözleşmede kiralanan mülkün tam adresi, evin numarası, büyüklüğü ve metrekaresi gibi çeşitli özellikler de ayrıntılı bir şekilde belirtiliyor. Sözleşme içerisinde kira bedeli, kiranın ödeme yöntemi ve kira ödeme tarihi gibi unsurlar da olmak zorunda.

Bununla birlikte kiralama süresinin başlangıç ve bitiş tarihi de kira sözleşmesinde belirtilmesi gerekiyor ve depozito miktarı, iade şartları ile hasar durumunun da sözleşmede yer alması gerekiyor.

Kiracı ya da ev sahibi için kira sözleşmesi feshinin nasıl gerçekleşeceği ile fesih koşullarının da sözleşmede belirtilmesi gerekirken, çeşitli kural ve unsurlar bulunuyorsa bu durumlar da sözleşmede yer almalıdır.

Su, elektrik gibi harcamaların nasıl yapılacağı ya da paylaşılacağı konusunda da kira sözleşmesinde ortak giderlerin belirtilmesi gerekirken, yerel kiranın içeriği ve diğer yasal durumlar konusunda da bu sözleşmede bilgilendirme yapılmalıdır.

 

İçindekiler

 

Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her dönem olduğu gibi ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda insanlar çeşitli araştırmalar yapabiliyor ve bu sorunun cevabını arayabiliyor. Ev kiralamak genel anlamıyla insanlar için büyük bir durum olmak ile birlikte, taşınma süreçlerini de içerebiliyor.

Ev kiralarken özellikle bütçe belirlemek önemli bir durumu oluşturuyor. Ev kiralarken ne kadarlık kira bedelinin karşılanabileceğinin de belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca bu hesaplamanın içerisine elektrik, su internet gibi diğer masraflar da eklenerek tüm bu koşulların göz önüne alınması gerekmekte. Bu unsurlar ev kiralarken ilk dikkat edilmesi gereken hususların arasında yer alıyor.

Bütçeden sonra dikkat edilmesi gereken durum ise kiralanacak konutun konum araştırılması yapılması gerektiği durumu olarak görülüyor. Kiralanacak yer iş yeri, alışveriş merkezi ve diğer bunlar gibi önemli noktalara yakınsa bu durumlar önemli bir rol oynayabiliyor.

Aile ilişkilerine ya da yaşam tarzlarına uygun ev bulmak da önemli hususların arasında bulunuyor. Özellikle ev tipi ve ev boyutu, çoğu insanın dikkat ettiği özelliklerden bir tanesi ve ev kiralarken de bu durum çok kritik bir husus olarak görülüyor.

Kiralanacak evin durumuna ve bakımına göz atmak, evin durumunu incelemek de ev kiralamadan önce gerekli unsurlardan bir tanesiyken, kira şartları gibi konular da önemli bir yerde.

Özellikle ev kiralarken nelere dikkat edilmeli konusunda tüm bu unsurlar içerisinde kiralama süresi ve kira artışı gibi durumların kabul edilebilir olup olmadığına göz atarak bu şekilde bir değerlendirme de gerçekleştirilmelidir.

 

Ev Kiralarken Hangi Belgeler Gereklidir?

Ev kiralarken genel olarak kiracı için ve ev sahibi için gereken belgeler mevcuttur. Bu belgelerin sağlanması şart iken genel olarak kiracı için gerekli belgelerin arasında kimlik belgesi, gelir belgesi, önceki kira referansları, kira başvuru formu ve depozito gibi durumlar yer almaktadır.

Kiracı için gerekli belgeler arasında kira sözleşmesi nasıl yapılır konusunda istenen belgelerde kimlik kartı, sürücü belgesi ya da pasaport gibi bir belge verilmesi şarttır. Ayrıca kiracının mevcut gelir durumunu kanıtlamak ve göstermek için maaş bordrosu, iş sözleşmesi ve vergi beyannamesi ya da banka hesabı özetleri gibi gelir belgeleri de ev kiralarken gerekli belgeler arasında yer almaktadır.

Ev kiralarken gerekli belgelerin arasında eğer var ise kiracıların daha önceki kira durumlarına referans belgeleri gerekmektedir ve ev sahibinin talep etmesi durumunda ise kiracı bir kira başvuru formu da doldurabilmektedir.

Tüm bunlar ile birlikte ev kiralarken gerekli belgelerin arasında bir ya da iki aylık kira bedeli karşılığında bir depozito ödemesi gerekebilmektedir. Tüm bu unsurlar ev kiralarken gerekli belgeleri ve şartları oluşturabilmektedir.

Kira Sözleşmesi (Rental agreement) Nedir?

Kiracı ile ev sahibi arasında gerçekleşen kira sözleşmesi, İngilizce anlamıyla Rental agreement, bir mülkün belirli bir süre boyunca kiralanması konusunda gerçekleşen yazılı anlaşmayı kapsamaktadır. Bu sözleşme kiranın temel bir durumu olarak görülmektedir. Sözleşmede ev sahibi ile kiracı arasında temel haklar, yükümlülükler ve koşullar düzenlenmektedir.

Kira sözleşmesinde kiracı ve ev sahibi bilgileri yer almaktadır ve bu bireysel bilgilerin sözleşmede yer aldığını göstermektedir. Ayrıca sözleşmede mülkün tam adresi, mülkün durumu ve boyutu ile numarası gibi özellikler de bulunabilmektedir.

Kira bedeli ve ödeme şartları da belirlendiği gibi sözleşmede yer almak ile birlikte kira süresi ve bu süre zarfında mali ile finansal şartlar da kira sözleşmesinde yer almaktadır. Kiracının depozito ödemesi var ise sözleşmede depozitonun iadesi konusunda bilgiler de görülebilmektedir.

Ayrıca iptal şartları gibi durumlar yani fesih durum ve koşulları da sözleşme içerisinde bulunabilmektedir. Hukuki yükümlülükler de sözleşmenin içerisinde yer almaktadır.

 

Kira Sözleşmesi Örneği?

Ev sahibi ile kiracı arasında gerçekleşen anlaşmanın yazılı olarak belgeye dökülmüş hali olan kira sözleşmesi bu konuda önemli bir unsurdur ve temel örnekleri bulunabilmektedir.

Özellikle kira sözleşmesi örneği konusunda genel anlamıyla sözleşmede sözleşmenin başlığı, belgenin amacı belirtilmektedir. Bununla birlikte bu örneklerde genel olarak kiracı ile ev sahibi bilgileri de bulunmaktadır.

Kiralanan mülkün tanımı kira sözleşmesi örneklerinde sıklıkla bulunmakta ve bu örneklerde mülkün tam adresi, mülkün konumu, ev numarası ve metrekare gibi boyut unsurları da ayrıntıları ile yer almaktadır. Kira bedeli ve kiranın ödeme şartları ile kira artış durumları gibi unsurlar da sözleşmelerde kesinlikle bulunan özelliklerdir.

Sözleşmede kiralamanın başlangıcı ve kiralama durumunun bitiş tarihleri ve bu konuda yenileme ile sonlandırma koşulları da bulunurken, depozito durumu ve depozito iade koşulları da sözleşme içerisinde belirtilmektedir.

Kiracı ile ev sahibi için kira sözleşmesinin fesih koşulları da sözleşme içerisinde bulunmaktadır. Evcil hayvan ve sigara kullanımı gibi durumlar da ev sahibi ve kiracının isteğine bağlı olarak sözleşmede görülebilmektedir. Tüm bunlar ile birlikte yerel kira hak ve unsurlarına uygun şekilde sözleşme içerisinde hukuki yükümlülükler de tanımlanmaktadır.

Kira Sözleşmesi İmzalamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Kira sözleşmesini imzalamadan önce kiracıların özellikle bilmesi gereken önemli unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurların arasında ilk olarak kira koşulları yer almaktadır. Kiralanan mülkün kira bedelinin bilinmesi önemli bir durumdur.

Bu durumun iyi bilinmesi ve ödeme şekli gibi durumların da kira sözleşmesi imzalanmadan önce bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca kira süresinin başlangıç ile bitiş tarihleri de bu sözleşme yapılmadan önce dikkate alınmalıdır.

Depozito miktarı ile depozitonun iade şartları gibi unsurlar da kira sözleşmesi imzalanmadan önce kontrol edilmelidir. Bununla birlikte iptal şartları ve sözleşme fesih şartları da sözleşme içerisinde bulunmalıdır ve kira sözleşmesi imzalanmadan önce bu duruma da dikkat edilmelidir.

Hukuki yükümlülüklerin doğruluğu kontrol edilmek ile birlikte sözleşmenin tüm detayları imzalanmadan önce tekrar okunmalıdır ve bir yanlış olup olmadığı konusuna bu anlamda dikkat edilmelidir.

Kira sözleşmesi imzalanmadan önce genel olarak bilinmesi gereken bunlardır ve gerektiğinde kira sözleşmesi pdf bir şekilde çıkartılarak tekrardan gözden geçirilebilmektedir.

 

RE/MAX Ahenk

Zekeriyaköy Mah. / Sarıyer / İstanbul Avrupa

02123424342

bilgi@remaxahenk.com

En son fırsatları ilk alan siz olun!

sirket logosu
© 2024Selfprof/ All right reserved.